Романи по фентъзи сетинги   Leave a comment

Романи по фентъзи сетинги

Мнозина сигурно смятат, че фентъзи световете на Забравените Кралства (Forgotten Realms) и Крин (Kryn), както и Star Wars са арена на игри. Но това не е съвсем вярно – те са и арена на едни от най-добрите романи написани в жанра фентъзи. Ще обърна по-голямо внимание на първите два, тъй като те са еталон на класическото епично фентъзи… За последнияте ще направя реверанс към феновете им, макар че Star Wars да не е чисто фантастичен свят.

v “Forgotten Realms”: По него е направена системата от Гари Гигакс “Dungeons&Dragons”, която е основна база на по-голяма част от компютърните ролеви игри, които аз и доста хора сме имали честа да играем, и която е най-играната ролева система днес… Фирмата Interplay прави най-реномираните компютърни заглавия, работейки със хората от машината за пари наречена TSR… В света може да намерите всякакви същества – хора, елфи, джуджета, полуелфи, гномове и халфлинги (прототип на Хобитите) и орки, полуорки, дракони, уивърни. Огромният свят е планетата Toril, а основен континент е Fearun – най-голямата и населена част на “Забравените Кралства”.

Един от известните автори е Ед Грийнуд, чиито персонаж мага Елминстър е нещо като Гандалф на Забравените Кралства. Също така и Елейн Кънингам е известна авторка. Определно обаче блести звездата на Робърт Салваторе. Робърт е едва прехвърлил 50 години, по-млад от който и да е друг автор, написал е много серии и повечето хора му предричат поне още толкоз писателска кариера… Известен е със сагите си “Icewind Dale”, “The Dark Elf Trilogy”, “Legacy of the Drow и “Paths of Darkness”. По първата и последна саги са правени игрите, които носят едноименните заглавия на сериите, като и главен герой в книгите му е тъмният елф Дризт До’Уордън – един невероятен боец с два ятагана. Робърт Салваторе е известен и с отделната си сага “Crimson Shadow” (“Алената Сянка”), която излезна по-миналата година. Още много неща могат да се кажат за “Забравените Кралства”, но смятам да спра дотук.

v “Kryn”: Светът на Крин е голям и пъстър, и изцяло доминиран от най-известните фентъзи същества – драконите. По този свят няма известна компютърна ролева игра, каквито са да речем Baldur’s Gate и Icewind Dale. Системата D&D също го обхваща в пипалата си, но със сигурност мога да заявя, че по-играният свят, като ролева система е този на “Forgotten Realms”, тъй като Dragonlance официално беше закрит преди няколко години като разработвана система. За разлика обаче от Forgotten Realms тука първото творение е светът и книгите, а после системата по него.

За света – в него можете да намерите няколко подразделения на драконите – разделени са на добри и лоши. Добрите са Медни, Бронзови, Сребърни и Златни, а лошите – Бели, Черни, Сини, Червени… някои от тях имат и специални сили. Белите изригват лед, Зелените отрова, Червените са най-специалисти в огъня, т.е. те нямат специални сили, ама огъня им е помитащ… както във всяко фентъзи и тук има от онези безбройни орди зли и гадни същества. Тук те са наречени Драконяни, които са изродени деца на драконите, направени от яйцата им… Те както и родителите си са също разделени на видове, само че са само зли: при обикновените Зелени в случай, че ги съсечеш меча ти може да заседне, защото съществото се превръща на камък; Златните могат да летят, други се разпръскват в разрушителен заряд и така нататък… При обикновените традиционни същества нещата стоят по същият начин: Елфите са разделени на няколко подраси – каганести, силванести и куалинести. Както и джуджетата – планински и земерови; кендерите (подобни на халфлинги) също са интересни създания. Също и рицарските ордени влагат доста пъстрота в света… Освновните богове са Паладин – на доброто и Такхисис – на злото. Героите на цикъла Драконово Копие ще ви накарат да ги заобичате, от които най-известни и интересни са полуелфът Танис, магьосникът Райстлин, войнът Карамон, амбициозната Китиара и други. А един от най-емблематичните злодеи е немъртвият рицар Лорд Сот, надарен с могъща сила.

По този свят също работят много хора, но основния колектив е този на Маргарет Уайс и Трейси Хикман, едни от най-добрите фентъзи автори изобщо… Маргарет Уайс е харизматична жена, създателка на всички идеи загатнати в книгите – сюжет, герои, конфликти и т.н., а Трейси е авторът на света. Тоест всичко, което описох по-горе е негово творение… Маргарет е съавторка и жена на Дон Перин – шефът на TSR… Основните трилогии са точно три – “Dragonlance Chronicles”, “Dragonlance Legends” (“First War of the Souls”) и “Second War of the Souls”. Освен тези произведения Уейс и Хикман имат и серия наречена “the Deathgate Cycle” в 8 книги, както и другата сага Darksword в 5 книги, за които нямам подробна информация…

v “Star Wars: Минали са 30-ина години, откакто тази вселена (или по-точно галактика) се е превърнала в легенда… Всеки един от филмите на Лукас е пропит с невероятна атмосфера и страхотни компютърни ефекти, а магията лъхаща от екрана е незабравима. Всички филми са в първата двадесетица по приходи и аз не съм останал разочарован от нито един от тях… Ролевата система, която е измислена по-късно е премодификация на тази на D&D. Както и в предишните два свята и тука има известни автори. Салваторе има една книга за вселената, наречена “Vector Prime”, както и екранизацията по Епизод 2. Тери Брукс, близък приятел на Лукас е правил екранизацията по Епизод 1. Авторите, които правят по-голямо впечатление, и които пишат отделно от екранизации са Тимъти Зан (наскоро беше издаван у нас), Кевин Андерсън и Брайън Хърбърт (сина на Франк Хърбърт). За книгите не мога да ви говоря много – просто досега не ми е попадала нито една.

Е, това е. Има безброй системи като Shadowrun, GURPS и дори по книгите-игри “Битки Безброй”, както и по любимата ми “Кървав меч”. По тях обаче или нищо не е писано като повествование или твърде малко, за да бъде представяно. Да не споменавам и нещата по творчествата на много автори като Толкин, Джордан, Фийст и стотиците неофициални сетинги по техните произведения – MUD-ове, MUSH-ове и прочие, които ще намерите в Интернет. Може би на мнозина е неприятно да дискутирам само светове по D&D, но това очевидно трябва да ви говори за качествата и популярността на тази система, за която ще стане дума и по-нататък в нашия сайт.

Статията обаче е за книги по системи, а не за системи по книги. Единственото изключение както казах е Dragonlance, който очевидно заслужава мястото си. Така, че това са основните светове и те заслужават внимание, заради огромната си литературна част, която носят. В крайна сметка, ако искате повече винаги можете да отидете в някоя търсачка и да търсите системи на воля.

Advertisements

Posted юли 28, 2010 by elan morin tedronai

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: